сряда, 24 февруари 2016 г.

Ревю: "Паднали кралства" от Морган Роудс

 
  
  В страна разделена на три кралства - Ауранос, Паелсия и Лимерос - едно безразсъдно убийство е на път да разруши и без това крехкият мир между тези три земи. Войната е неизбежна, а изходът от нея зависи изцяло от действията и решенията на две млади принцеси и един обикновен младеж, който е готов на всичко, за да отмъсти за смъртта на брат си. 


  Въпреки стотиците мили, които разделят главните герои - Клеона, Джонас, Магнус и Лусия - техните съдби се преплитат по странен и неочакван начин. Проследявайки техните животи ние следваме пътя, който ще доведе до унищожаването на трите кралства. 


  Клеона Белос е най - младата принцеса на Ауранос. През по - голямата част от книгата Клео проявява инат, незрялост, егоизъм и наивност, но склонността й да се бунтува срещу всичко, което не одобрява е завладяваща. Готова е на всичко за любимите си хора, но необмислените й действия водят до необратими последици. Въпреки недостатъците Клео е очарователна, а сърцето й е изпълнено с много любов. С напредването на историята нейният характер се развива и в края на книгата виждаме една силна и променена принцеса. 


  В бедната Паелсия, едно убийство променя живота на Джонас Агалон. След като става свидетел на несправедливата смърт на брат си, Джонас се изпълва с омраза и жажда за отмъщение. Задвижван от стремежа си да отмъсти и едновременно с това да осигури едно по - добро бъдеще на Паелсия,той се присъединява към бунтовниците, които заедно с армията на крал Гай Дамора (Лимерос) се готвят да завладеят Ауранос.


  Магнус Дамора, наследникът на северното кралство, е принуден цял живот да се бори с неодобрението и жестокостта на своя баща. Зад маската си на безразличие младият принц умело крие противоречивите чувства, които го измъчват. През цялото време той е разкъсван между дълга към кралството и желанието да защити сестра си Лусия. Действията му винаги са на границата между доброто и злото - нежността и добросърдечността лесно биват заменени от бруталност и студенина. 


  Страхът принуждава Лусия Дамора, принцесата на Лимерос, да крие в тайна своите нарастващи магически способности. Това, което тя не подозира е, че баща й, който е известен с названието "кървавия крал", вече знае за тях. Жаден за власт, кралят е решен да превърне Лусия в голямото му тайно оръжие във войната с Ауранос. Невинността и благият характер, които притежава я правят лесна жертва на манипулациите на краля. Лусия е изпълнена с дълбока любов и привързаност към брат си, Магнус, затова когато животът му е в опасност тя е готова на всичко, за да го спаси. Дори това да означава, че други ще пострадат.


  Морган Роудс е създала герои, които въпреки различията в характерите си са силно свързани помежду си. Всеки един персонаж приляга идеално на историята, а изборите, които правят винаги ги насочват един към друг. Трудно е да се определи кой е лошият и кой добрият в тази история (освен крал Гай, който е чисто зло), защото в борбата срещу вътрешните си демони всички действат въз основа на техните вярвания. Въпреки многото гледни точки, приятният и ненатоварващ стил на писане на авторката, направиха лесно потапянето в историята. Хареса ми, че фокусът е върху героите и предстоящата война, но любовната история е лошо представена и е по - скоро повърхностна, отколкото пламенна. Има неочаквани обрати и напрегнати моменти, в които си способен да усетиш чувството на безпомощност, което струи от героите. Магическият елемент е добре развит и загатва за нещо още по - могъщо. В края, книгата ме остави с повече въпроси, отколкото отговори, затова нямам търпение за продължението. Макар и няколкото недостатъка, интензивността на историята и съвкупността от емоции правят "Паднали кралства" едно отлично начало на поредицата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар