понеделник, 16 ноември 2015 г.

Ревю: "Книга на тайните" на Ерика Суайлър


Действието в дебютния роман на Ерика Суайлър се развива в две различни епохи.

  Съвременният герой, Саймън Уотсън, живее под тежестта на миналото на семейството си. Той е бивш библиотекар, който няма пари, с които да ремонтира разпадащата се къща, останала му от починалите му родители. Един ден Саймън получава стара книга, която някога е принадлежала на един пътуващ цирк. След по обстойно разглеждане той открива тревожни факти, които засягат семейството му. В продължение на поколения, жените от рода му умират от удавяне, при това на една и съща дата - 24 юли. Странното е, че всички те са били "циркови русалки", които имат таланта да задържат дъха си за повече от 10 минути. Книгата поражда куп въпроси, а с наближаването на фаталната дата, Саймън става все по - разтревожен за живота на сестра си Енола. 


  Миналото се фокусира върху живота на Еймъс - нямо момче, което е изоставено от семейството си. След дни скитане в гората, той се натъква на един пътуващ цирк и бързо се превръща във важна част от групата. Скоро към тях се присъединява и Еванджелин - "циркова русалка" - която пленява сърцето на Еймъс. 


 

  Поведението на героите е много естествено, но за съжаление не успях да се докосна до същността на нито един от тях. Депресията и тъгата, които струят от всички тях са тягостни и отегчителни на моменти. Темпото на романа е бавно и меланхолично, но това напълно подхожда на атмосферата. От друга страна историята е оригинална, а стилът на писане е завладяващ и подсилен с красиви илюстрации. Авторката е успяла да създаде напрежение между героите и епохите. Всички действия от миналото се отразяват върху живота на Саймън, който състезавайки се с времето се опитва да предотврати поредната трагедия в семейството. Двете истории са свързани чрез семейни линии, повтарящ се цикъл на трагична любов, загуба и предателство. Магическият елемент не засенчва красивата и трагична история за страданията на семейството.

  "Книга на тайните" е една тъмна приказка за едно семейно проклятие, русалки, карнавали и карти таро. Историята е интригуваща и загадъчна, а миналото и настоящето са смесени по неочакван начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар