неделя, 20 септември 2015 г.

Съвети за начинаещи читатели


  
Това са нещата, които ми се искаше да знам преди 3 години, когато започнах да чета редовно и по много. Не се подвеждайте по анотация

  Думите върху гърба на корицата не трябва да са единствения фактор, който да определя избора ви. Много време обмислях дали да пиша нещо за нея. Тя е първото нещо, което ни дава някаква информация за сюжета на книгата, но истината е, че няколко пъти съм попадала на такива, които нямат нищо общо със съдържанието на книгата, затова вече все по - рядко ги чета. Разбира се, има я и вероятността да попаднете на невероятна книга, но аз нямах този късмет.

Потърсете и прочетете няколко ревюта 

  Ревютата са просто прекрасни ... освен когато съдържат спойлери. Чрез тях научаваш повече за сюжета, но също така и за героите. Българските book блогъри се разрастваме с всеки изминал ден, затова винаги ще има поне едно ревю на книгата, която търсите. 

Обмислете добре какво харесвате 

  Филмите, сериалите и предаванията, които гледате много ще ви помогнат. Ако харесвате свръхестествените същества, екшъна и издържате на напрежение, то фентъзито е вашият жанр. В последно време има изобилие от съвременни романи, така че любителите на романтичните филми също няма да скучаят.

Не купувайте всяка намалена книга

  Промоциите са страшно подвеждащи и аз много пъти съм си патила от тях. Когато видя страшно намалена книга мозъкът ми изключва и единствената мисъл, която се върти в главата ми е "Трябва да имам тази книга! Не мога да изпусна такова намаление." В такива моменти не обръщаме много внимание на коментарите и мненията, а гледаме бързо да добавим книгата в кошницата.

Прочетете откъс от книгата

  Това е най - лесният начин да прецените дали стилът на писане на автора и темпото на развитие на историята ще ви допаднат. Вече не е задължително да отидете до най - близката книжарница, за да направите това. Много от издателствата вече предоставят опция, която позволява да изтеглите и прочетете безплатно откъс от книгите, които предлагат.

Цитатите са подвеждащи

  Групите във Facebook всекидневно ни заливат с цитати от книги, които привличат интереса и вниманието ни. Често пъти цитатът е единственото смислено нещо в цялата книга.

Не се отказвайте от крайния си избор

  Ние хората много обичаме да критикуваме и да слагаме грозни етикети на хората с различно мнение и вкус. Никога не се срамувайте от избора си на книга, само защото другите ще ви сметнат за "човек, който не знае какво да чете" и други подобни. Кликнете тук, за да прочетете поста на Ева, който е изцяло на тази тема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар