неделя, 30 август 2015 г.

Ревю: "Алена кралица" от Виктория Айвярд


  Мер Бароу живее в свят, където съществуват два типа хора - тези със сребърна кръв и тези с червена. На върха на пирамидата, живеещи в лукс и охолство, са Сребърните, чиито свръхестествени сили всяват страх и ужас в живота на всеки Червен. На дъното, вършейки мръсната работа и живеещи в крайна бедност, са Червените, които са безсилни пред способностите на Сребърните.

  Родена в бедност, заради цвета на кръвта си, Мер е принудена да краде, за да оцелее. Знаейки, че след като навърши осемнайсет ще бъде изпратена в армията също като братята си, защото е безработна, тя решава да открадне голяма сума пари, за да помогне на семейството си. Но когато по странен обрат на съдбата я наемат като прислуга в двореца на кралското семейство, се случва нещо невероятно. По време на турнир, на който присъстват всички благородници, Мер открива, че притежава свръхестествена сила също като всички Сребърни. За да прикрие невъзможната ситуация кралят я принуждава да играе ролята на изгубена Сребърна принцеса. Потопена в един нов живот и лишена от избор, Мер трябва да намери начин не само да оцелее, но и да помогне на собствените си хора.


  Винаги съм се възхищавала на хора, които правят всичко възможно, за да осигурят храна за семейството си и затова от самото начало се влюбих в Мер. Тя не винаги взима правилното решение, но нейната сила и решимост я правят толкова лесна за харесване. Тя е интелигентна, дръзка, проницателна и вироглава. Въпреки всички трудности, които се изпречват на пътя й, тя никога не се отклони от първоначалната си цел.  Не се страхува да изкаже мнението си пред Сребърните и е нетърпелива да използва новата си позиция в кралството, за да подобри на живота на Червените. Невинността и надеждата й за по - добри времена, които може и да не настъпят са прекрасни и я правят още по - интересна героиня.

  И за къде е едно кралство без своите принцове? Кал е като всички бъдещи крале - интелигентен, силен, красив и смел. Иска да стане добър крал, но идеалите му са грешни. Мейвън от друга стана живее в сянката на брат си, но винаги е искал короната за себе си. Той е добър, сговорчив и Мер винаги можеше да разчита на него.


  Въпреки, че историята е предсказуема и сюжета е доста известен сред феновете на жанра, Виктория Айвярд е успяла да вдъхне нов живот на твърде познатите ни тропи. Резултатът е една вълнуваща и напрегната история, изпълнена със спиращи сърцето обрати, предателства и смъртоносни интриги. Семейните връзки и приятелствата са подложени на изпитания, а смъртните врагове и неподозиращите съюзи са навсякъде. Изключително много се радвам, че авторката се е фокусирала повече върху развитието на сюжета и героите, а не върху романтичните моменти. В "Алена кралица" има перфектния баланс между политически интриги, революционна борба и романтика. Това е невероятен старт на една наелектризираща нова серия.
1 коментар:

  1. Великолепно ревю ❤ Аз също много харесах книгата.. Не, аз се влюбих в нея ❤ Тя определено се превърна в една от любимите ми ❤ Но последните 100 страници направо ми разбиха сърцето - даже смятам, че страдах наравно с Мер..

    ОтговорИзтриване