петък, 21 август 2015 г.

Ревю: "Онова лято" от Лорън Уилиг
  През 1849 година художникът Гавин Торн е нает да нарисува портрет на Имоджен, която вече десета година живее в капана на брака без любов. Твърде млада тя се омъжва за Артър Грантън, сляпо вярваща, че това е любовта на живота й. Но още с пристигането си в Хърн Хил тя осъзнава, че е направила огромна грешка. Артър започва да я пренебрегва и единствената светлина в живота й остава доведената й дъщеря Иви. Но срещата със загадъчния и талантлив Гавин Торн променя нейния живот.

  Сто и шейсет години по - късно нюйоркчанката Джулия научава, че е наследила старинна къща в предградието на Лондон. Въпреки лошите спомени, които я държат далеч от града, тя решава да посети имота, за да го подготви за продан. На помощ идват двамата й братовчеди Натали и Андрю и чаровният антиквар Никълъс. Докато сортират събраните през десетилетията вещи, Джулия открива пленителна картина на неизвестен прерафаелитски художник, който изчезнал безследно през 1850 година. С помощта на Никълъс, Джулия не само ще разгадае една дълго пазена тайна, но и ще се изправи пред истината за миналото си.


  И двете героини са лишени от емоционална връзка със заобикалящите ги. За Джулия това е било избор, а за Имоджен обстоятелство. Характерите им напълно съответстват на епохите, в които живеят. Джулия е силна и независима жена, която твърдо стои зад думите си и поема всеки удар на съдбата с достойнство. Докато бракът на Имоджен я е направил затворена, мълчалива и покорна пред своя съпруг.


  Лорън Уилиг е нанадминат разказвач, който умело ни представя събития от две различни епохи. Контрастът между живота на жените от ХIХ век и тези от наши дни е поразителен, но предизвикателствата на любовта остават все същите. Авторката е създала буйни и колоритни герои, а с историческите детайли е успяла да придаде на историята нюанси на тайнственост и романтика. Това е една красива история за изкуството, поезията, любовта и загубата. Хиляди благодарности на издателство Софтпрес, за това, че ми предоставиха копие от "Онова лято" в замяна на честно ревю!

Няма коментари:

Публикуване на коментар