вторник, 14 юли 2015 г.

Ревю: "Червен изгрев" от Пиърс Браун

  


  Историята се развива на територията на Марс, където човешкият живот процъфтява. Там има структура, има общество и цивилизация. Налице е и правителство, което е разпределило обществото в цветна кастова система, в която Златните са начело. Всеки цвят (каста) има определени задължения.

  

  Главният герой Дароу принадлежи на най - нисшата каста - Червените. Той е Пъклолаз, който живее под повърхността на Марс заедно със съпругата си, семейството си и всички други Червени. Тяхната задача е да направят планетата годна за живот. Животът на Червен е тежък и последиците от неспазването на закона са много жестоки и сурови. Те живеят в лишения, накарани да повярват, че са герои. Дароу вярва в тази реалност, докато не вижда с очите си, че планетата е заселена отдавна, а всички Червени са били третирани като роби. За да унищожи виновниците за всичките мъчения, които са преживели Червените, Дароу приема предложението на бунтовническата групировка, която го превръща в Златен.

  Въпреки, че Дароу е само на 16, той е женен и лудо влюбен в съпругата си Ео. Но не се оставяйте възрастта му да ви заблуди. Той е изключително интелигентен, наблюдателен и харизматичен. Лесно се адаптира към всички ситуации и вижда нещата в перспектива. Не изпитва нужда да е герой, но е роден лидер и това се вижда. Има куп недостатъци, допуска грешки и прави ужасяващи неща, но се учи от грешките си, става по - добър, по - силен и по - умен. Промените, през които преминава са поразителни.

  В книгата има неочаквани обрати и ситуации, в които героите са изправени пред наистина трудни избори, много несправедливости, но и силни приятелства. Дароу е заобиколен от очарователни и изненадващо разнообразни герои. Голяма част от успехите и неуспехите му зависят от отношенията му с другите.

  Сюжетът е толкова невероятен, колкото и героите. Тиранично правителство, което насърчава дискриминацията и подтисничеството към по - ниските класове и подземна бунтовническа организация, която се опитва да възстанови нещо, което някога е било тяхно. Всички знаем колко изтъркан е този сюжет, но Пиърс Браун го издигна на ново ниво и направи това пътуване забележително и освежаващо преживяване. Той превърна една проста предпоставка в изключително брутална и жестока обстановка, пълна с кръв, омраза и отмъщение.

Това е история за живота, любовта, обществото и правосъдието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар