събота, 4 юли 2015 г.

Ревю: "Друговремец" от Диана Габалдон   Невероятна,сърцераздирателна и вълшебна "Друговремец" успя да завладее вниманието ми от самото начало. В тази книга има всичко - история, ерудиция, насилие, секс, дори и малко магия. Ако сте готови за 878 страници пълни с всичко това, тогава приемете предизвикателството.

  Диана Габалдон е невероятна писателка, която задълбава дълбоко в живота на героите си и историите около тях, с думи рисува необикновена картина, която пренася читателя в друго време и място. Нейното чувство за детайл, независимо дали става дума за растения или исторически елементи, е достойно за възхищение.


  През 1945 година медицинската сестра Клеър Рандал е на втори меден месец в Шотландия със съпруга си Франк. Една сутрин те стават свидетели на група жени, които извършвали ритуал в близкия каменен кръг. Докато те са там, Клеър забелязва някои редки цветя, които растат по скалите, но решава, че ще се върне на следващия ден, за да ги събере. На следващия ден, когато докосва един от камъните по необяснима причина тя се пренася назад във времето и се озовава в далечната 1743 година. За да се защити от Джонатан Рандал, който се оказва предшественик на съпруга й Франк, тя е принудена да се омъжи за младия шотландски момък - Джейми Фрейзър.


  От самото начало се влюбих в Клеър. По - възрастна и сексуално по - опитна от Джейми тя не е типичната жена от любовните романи. Тя е силна, чаровна, изключително интелигентна и много огнена в изказванията и действията си. Да бъдеш жена в 18 век не е никак лесно. Първоначално Клеър е взета за проститутка заради облеклото си, след това за шпионин и накрая за вещица, заради познанията си по медицина и различните билки. Но Клеър отстояваше своите убеждения и морал и използваше знанията си, за да помогне на хората, които имаха нужда.


  За мен Джейми е един от най - добрите мъжки герои, за които съм чела. Въпреки всичката болка и всичките гадости, които е преживял в миналото, той все още не е изгубил своя дух и развитото си чувство за хумор. Може да изглежда като див варварин, но Джейми Фрейзър е олицетворение на доброто. Той е мил, нежен, чувствителен, образован и често действа инстинктивно. Проявява както физическа, така и психическа сила. Показва дълбоко уважение не само към Клеър, но и към всички жени, с които контактува. Единствените неща, които иска са мир, дом и жена, която да отвръща на чувствата му.


  Заедно Клеър и Джейми правят страхотна двойка. Тяхното доверие един в друг се поражда още в началото на тяхното запознанство. Между тях няма недоразумения, само честност и откритост. Харесва ми начинът, по който авторката създава красиво приятелство между тях, преди да се окажат пред олтара, и разбира се преди да станат любовници. Любовта и привързаността между Клеър и Джейми е това, което прави историята епическа. Хареса ми хумора и страстта, както и идеята за силна връзка между съпруг и съпруга, които винаги действат като отбор и са готови да жертват всичко един за друг.  Клеър и Джейми ще ви отведат на едно пътуване изпълнено с храброст, щедрост и любов.  Диана Габалдон е невероятно добра не само в създаването на силни герои и героини, но и на перфектния злодей.  Рандал е подробно представен, защото е ключов герой. Той е най - отвратителният, подъл, брутален, безсърдечен и отровен злодей, който съм срещала. Заслужава бавна, мъчителна и изпълнена с агония смърт.


  Всички второстепенни герои са изключително добре развити, дори и тези, които играят само дребни роли. 


  Трябва да кажа че това е една от онези редки книги, които остават с теб завинаги. Поне за мен ще е така. Всичко е описано много подробно и трябва да имаш голямо търпение, за да се потопиш в историята. Аз не харесвам дългите описания, но с тази книга нямах никакъв проблем.


  Историята е пълна с напрежение, тревога, болка, радост и толкова шокиращи обрати. Докато четях последните няколко глави бях кълбо от нерви. Диана Габалдон знае как да измъчва своите герои. Предупреждавам чувствителните читатели: има много насилие в книгата. В "Друговремец" има десетки романтични сцени, които трябва да бъдат достатъчни, за да задоволят и най - изтънчения романтик, а елемента с пътуването във времето и няколкото препратки към вещици и феи трябва да представляват интерес за читателите на фентъзи и паранормални истории.


  Време е да избягам отново в планините и да си направя маратон със сериала (сигурно ще гледам шоуто за 5 - ти път).


Няма коментари:

Публикуване на коментар