четвъртък, 25 юни 2015 г.

Ревю: "Стъкленият трон" от Сара Дж. Маас
  
  "Стъкленият трон" има всички правилни съставки за една страхотна фентъзи поредица. Има убийства, предателства, зъл крал, неземна намеса, романтика и много интриги. Сара Дж. Маас успява безотказно да слее сърцераздирателна драма, която ни позволява да надникнем право в сърцето на героите, със страхотен хумор и закачки между тях. 

  Това е история за 18-годишната Селена Сардотиен. Преди да бъде предадена и заловена тя е известна като Асасина на Адарлан - наемна убийца, отгледана и обучена от най - добрите. След предателството тя е изпратена далеч в Солните мини на Ендовиер, за да плати за престъпленията си. След прекарана една година в лагера на смъртта Дориан Хавилиард, престолонаследникът на Адарлан,  й предлага сделка, която тя не може да откаже - нейната свобода. Единственото, което трябва да направи е да спечели организираното от краля състезание за кралски шампион. За нея това звучи лесно, но със започването на състезанието кандидатите мистериозно започват да умират. 


  Харесах Селена още от самото начало. Тя е силна и борбена, красива, но и умна. Обожавам сарказма й и това как дори в най - напрегнатите ситуации казва нещо остроумно и забавно. Притежава тъмно минало, за което нямам търпение да науча повече.


  Безбожно очарователния и интелигентен Дориан, се оказва напълно омаян от Селена. И двамата обичат да четат и това силно ги свързва. Селена е пълна с противоречия и това пленява Дориан. Тя е красива и талантлива музикантка, но също така е хитра и смъртоносна. Връзката им напредна твърде бързо и беше повече физическа отколкото емоционална.


 От друга страна имаме Каол, който е капитан на кралската стража. Той е мрачен, загадъчен, грижовен и внимателен. Има твърда черупка, но в редки моменти позволява на Селена да види истинската му същност. Той от самото начало вижда не само красотата на Селена, но и нейната смъртоносна страна. За Каол тя е лабиринт, който го примамва да се доближи и да проучи, но едновременно с това достатъчно опасен, за да запази дистанция. С напредването на историята неговата мекота и лоялност към Селена се засилват. Връзката между тях се развива бавно, но това дава възможност за едно по - дълбоко обвързване. В по - голямата част от времето те дори не осъзнават, че имат чувства един към друг.

  Бях очарована от второстепенните герои и най - вече от Нехемия. Тя е силна, невероятно интелигентна и подценявана, заради националността си. Надявам се в следващите книги както тя, така и другите да присъстват още повече, за да можем да видим на какво са способни.


  Авторката е създала един фантастичен свят с дълбок и завладяващ сюжет, пълен с политически интриги и предателства. 


2 коментара: