четвъртък, 11 юни 2015 г.

Ревю: "Въглен в пепелта" от Сабаа Тахир


  
  Сабаа Тахир умело създава един ужасяващ, но едновременно с това и реалистичен свят. Но това, което ме порази беше, че описанията на авторката са красиви, а екшън сцените са мощни и естетически приятни. Историята е сложна, обхваща политическите интриги, предателството и свръхестествените сили. Книгата е пълна с трудни решения и действия, които не могат да бъдат върнати обратно. Различните нишки се преплитат ефективно и много от обратите са неочаквани. 

 Тази вълнуваща история е разказана от гледната точка на двамата главни героя - Лайя и Елиас.


  Лайя е обикновено 17 - годишно момиче, което има труден, но спокоен живот. Тя е от държавата на Книжниците - някога могъща и процъфтяваща цивилизация, но империята на Воините я поробва и лишава от власт и култура. Една вечер домът на Лайя е нападнат от войници (Маски), които убиват баба й и дядо й и пленяват брат й. Лайя успява да се измъкне, но за да спаси брат си, тя трябва да се свърже със Съпротивата. В замяна на тяхната помощ тя трябва да шпионира Комендантката на военната академия Блекклиф - най - опасната и жестока жена в империята на Воините.  От тази академия Елиас планира на избяга. Въпреки че е един от най - добрите Воини за него животът на Маска е чужд. Жестокостта и убийствата го отвращават и единственото, което желае е свобода. За съжаление съдбата се намесва и денят преди Елиас да дезертира е обявено, че следващият император ще бъде избран измежду четиримата най - добри Воини от академията. Елиас е един от тях.

  Първият импулс на Елиас е да откаже и да се придържа към плана си, но един от Авгурите (група от мъже и жени, които манипулират настоящето, четат мисли и виждат бъдещето) му показва бъдещето и така променя решението му.


  Живота в Блекклиф не е лесен и всеки избор, който Лайя и Елиас взимат ги изправя пред други по - големи избори и мъки, и в крайна сметка те се нуждаят един от друг, за да оцелеят. Двамата са толкова различни и толкова еднакви. Две счупени парчета, които споделят едни и същи морални ценности.


  Любовната история не е основния фокус на книгата. Както винаги има любовен триъгълник (тук май повече прилича на квадрат), но много по - големи неща са заложени на карта и засега авторката решава да не задълбочава в никоя от връзките.


  "Въглен в пепелта" е отражение на суровата реалност около една потисната нация, където хората са лишени от образование, умират от глад или биват убивани.
3 коментара:

 1. Страхотно ревю! Определено ще се опитам да прочета книгата възможно най - скоро.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Надявам се и на теб да ти хареса толкова, колкото и на мен. С нетърпение ще чакам мнението ти. :)

   Изтриване
 2. Прекрасно ревю! Преди няколко седмици се реших и си купих книгата, сега нямам никакво търпение да я прочета.

  ОтговорИзтриване